Alkohol og helse
Å drikke alkohol, selv i små mengder, øker risikoen for en rekke helseskader, blant annet kreft og hjerte- og karsykdommer.
Små mengder alkohol inneber vanlegvis liten skaderisiko for friske personar. Risikoen for helseskader aukar både med kor ofte og mye du drikk, og kor høg promille du har. Det er også store forskjellar frå person til person når det gjelder risiko for helseskadar. Basert på eit samla vitenskapeleg grunnlag, er det ikkje mogleg å fastsette ein helsemessig trygg nedre grense for inntak av alkohol.
Å drikke alkohol, selv i små mengder, øker risikoen for en rekke helseskader, blant annet kreft og hjerte- og karsykdommer.
Mange sjukdommar og plager er resultat av eit høgare alkoholforbruk enn kroppen toler. Eit vellykka behandlingsresultat kan krevje medisinsk behandling av fastlege, innlegging på sjukehus og reduksjon av alkoholinntaket eller hjelp til alkoholfråhaldseining. Vi reknar med at cirka 20 prosent av alle innleggingar i sjukehus er alkoholrelaterte.
Dersom du bruker alkohol i slike mengder eller på ein slik måte at det kan gi fysisk og/eller psykisk helseskade eller funksjonssvikt.
Når alkoholinntak har gitt fysisk eller psykisk helseskade. Dette er ikkje einstydande med alkoholavhengnad, som er prega av sterk lyst eller kjensle av trong til å drikke alkohol (såkalla «craving» på engelsk).
Når det vanskeleg å kontrollere alkoholforbruket trass i negative følger for helse, sosiale relasjonar og status. Toleransen for alkohol aukar, og nokon opplever ein abstinenstilstand. Alkoholinntaket blir prioritert høgare enn andre aktivitetar og forpliktingar.
Forsking viser at inga mengde alkohol heilt sikkert kan seiast å vere trygt. Risikoen for helseskadar aukar i takt med mengda alkohol som blir drukken. Om du held deg innanfor anbefalte grenser, er risikoen for skadar og utvikling av sjukdom låg. Risiko for helseskadar er berekna opp mot kor mykje alkohol det er forsvarleg å drikke.
Ved å ta til deg meir enn fire einingar alkohol når du drikk, aukar risikoen for ulykker og skade betrakteleg. Inntak av meir enn 14 einingar alkohol per veke, over lengre tid, fører til ein monaleg forhøgd risiko for ei rekke livstruande sjukdommar, for eksempel kreft. Dette gjeld spesielt kreft i munnhole og svelg, tjukk- og endetarm og bryst hos kvinner.
Låg risiko: Inntil 9 alkoholeiningar per veke og inntil 3–4 einingar per dag
Auka risiko: 10–14 alkoholeiningar per veke og ved inntak over 3–4 einingar per dag
Klart risikofylt alkoholforbruk: 15 alkoholeiningar per veke og ved inntak over 3–4 einingar per dag
Tidlegare oppfordringar for alkoholinntak tok berre utgangspunkt i sjukdom og helseskade. Nyare forsking inkluderer også skadar og ulykker som følge av alkoholinntak. Derfor er oppfordringane nå dei same for kvinner og menn.
Alkohol gir auka fare for komplikasjonar etter operasjon. Du bør derfor ikkje drikke alkohol dei siste fire vekene før ein operasjon. Dette gjeld uavhengig av kor stort alkoholinntaket ditt vanlegvis er.
Dei vanlegaste komplikasjonane er infeksjonar på grunn av redusert immunforsvar, hjarterytmeforstyrringar, forlengt blødingstid og at sår bruker lengre tid på å gro. Dette kan føre til forlengt sjukeleie, og i visse tilfelle blir det behov for ein ny operasjon.
Ved planlagde operasjonar skal du fylle ut eit personopplysningsskjema. Vi anbefaler at du opplyser i skjemaet om kor mykje alkohol du normalt drikk.
1 klinisk studie er open for rekruttering. Saman med legen din kan du vurdere om ein klinisk studie er aktuell for deg.
Sjå fleire kliniske studiar