Musikkterapi for barn og ungdom i psykisk helsevern

Musikkterapi innebærer at du sammen med en musikkterapeut utforsker de muligheter musikk kan gi til å arbeide med egne ressurser og utfordringer på en måte som passer for deg. Du møter til jevnlige timer med en musikkterapeut, alene, sammen i gruppe eller med foresatte. Vi tilrettelegger terapien både for deg som har mye musikkerfaring, og for deg som har lite eller ingen erfaring med å delta med musikk.

Musikkterapi bygger på menneskers medfødte evne til å kommunisere gjennom lyd, rytmer og bevegelse og evne til samspill og samhandling med andre. Derfor kan musikk gi tilgang til sosialt samvær, kommunikasjon, fremme motivasjon, øke livskvalitet, og uttrykke følelser både med og uten ord. Å arbeide med en musikkterapeut kan være en mulighet til å arbeide med utfordringer som en opplever, gjennom musikk og finne nye muligheter for å uttrykke seg.

Et musikkterapitilbud kan i stor grad skreddersys til de behov og interesser du har. Tilpasning av tilbudet kan omfatte valg av aktivitet (lytting til musikk eller å delta aktivt med musikk selv), form (individuelt eller i gruppe) og terapifokus/mål (bevisstgjøring av følelser og opplevelser eller erfaring med samspill og fellesskap). Flere eksempler på aktiviteter i musikkterapi kan være sangskriving, spille et instrument, musikkproduksjon (lage beats), og annet. Terapien kan noen ganger utvides med musikalsk egenaktivitet, mellom terapitimer og/eller etter avsluttet terapiforløp.

Musikkterapi kan bidra til å redusere symptomer på

  • Depresjon eller tristhet
  • Angst/Uro
  • Smerter
  • Negative symptomer ved psykose

Musikkterapi kan bidra til å forbedre

  • Generell psykisk helsetilstand
  • Motivasjon, følelsesbevissthet og sosialt funksjonsnivå
  • Oppmerksomhet
  • Livskvalitet og vitalitet
  • Søvn
  • Fysiologisk og emosjonell regulering

 

Tilvising og vurdering

Musikkterapi er et tilbud til noen som har henvisning, har rett til psykisk helsehjelp og får behandling i psykisk helsevern for barn og unge. Musikkterapeuten og behandlere tar stilling til om musikkterapi kan være aktuelt for deg. Du kan også ta dette opp med din behandler. Musikkterapeuten inngår i tverrfaglig team og behandlingstilbud, og koordineres med andre faggrupper.

Før

Musikkterapi krever ingen forberedelser.

Under

Musikkterapi utføres av terapeuter med godkjent mastergrad innen musikkterapi. Brukerinvolvering og samarbeid vektlegges. En kvalifisert musikkterapeut møter deg ut ifra dine egne musikalske interesser og forutsetninger og skal bidra til å skape trygge rammer i den musikalske samhandlingen, slik at denne ikke blir emosjonelt overveldende.

Musikkterapi er en prosess der opplevelse av indre og ytre sammenhenger, følelser, mening og relasjon er viktig, mens musikalske ferdigheter og det musikalske produktet kan ha mindre betydning. For noen er likevel det å lære, øve og mestre en viktig del av terapiprosessen. Noen velger også å framføre egen musikk, for musikkterapeuten, for dine foreldre/omsorgspersoner, ei gruppe eller for et utvalgt publikum.

Musikkterapi tilbys over tid, individuelt eller i gruppe, og suppleres noen ganger med musikalsk egenaktivitet mellom terapitimene. Samarbeidet med deg begynner oftest med en utprøvingsperiode der du får erfaring med ulike arbeidsmåter (for eksempel lytting, samspill, sang, sangskriving, innspilling, improvisasjon og samtale).

Timene gjennomføres vanligvis med én eller flere musikkterapitimer i uken, og har vanligvis best effekt når forløpet varer over tid. Individualtimer varer gjerne 45 minutter, mens gruppetimer kan variere i lengde fra 45-90 minutter, avhengig av gruppen.

Etter

For at musikk kan bli en hverdagsressurs for deg også etter avslutning fra psykisk helsevern for barn og unge kan det anbefales lavterskeltilbud som kulturskole, kor, band, musikkafé e.l.

Rammer for oppfølgingstilbud etter utskrivelse kan variere, avhengig av tilgjengelig kompetanse og ressurser der du bor.

Ver merksam

I musikkterapi kan du ofte tidlig, noen ganger i første time, merke at det musikalske samværet virker inn på din opplevelse av motivasjon og mening.

Å bli trygg i det mellommenneskelige og musikalske samspillet kan likevel ta tid, der du ofte kan merke endringer etter noen timer, mens god effekt av et musikkterapitilbud gjerne krever et noe lengre forløp.

Underveis kan du merke endringer i selvbilde og følelsesbevissthet, noe som gjerne kan oppleves som positivt, men som i perioder også kan være utfordrende.

Musikkterapi gir ikke bivirkninger i vanlig forstand, men i visse situasjoner kan musikk oppleves som frustrerende og/eller utfordrende. I noen faser av en musikkterapiprosess kan musikken for eksempel oppleves som kaotisk eller vekke vanskelige følelser. Det er viktig at du deler erfaringene med musikkterapeuten og får nødvendig støtte og hjelp underveis. Det inngår i musikkterapeutens utdanning og kompetanse å være bevisst på slike utfordrende opplevelser og situasjoner.

Det er også viktig at du og musikkterapeuten er bevisst på at enkelte former for hverdagsbruk av musikk kan ha negative helsekonsekvenser:

  • Dersom du er deprimert, kan repetitiv musikklytting noen ganger gi en opplevelse av å sitte fast i de tunge følelsene.
  • Dersom du har et rusproblem eller selvskadingsproblematikk, kan enkelte former for musikkbruk være forbundet med suget etter rus eller selvskading.
  • I disse tilfellene kan det være en viktig del av musikkterapiprosessen å arbeide med din egen musikkidentitet og musikkbruk.

Kontakt

BUP Haugesund BUP Helse Fonna

Kontakt BUP Helse Fonna

Oppmøtestad

BUP Haugesund

Poliklinikk og døgnpost: Vinjesgate 10. Poliklinikken ligg i 1. etasje, hovudinngang mot vest. Ved oppmøte, meld deg i ekspedisjonen.

Tyngdepunkt Sped og småbarn: Karmsundsgt. 51 (Gamle Meieriet), 3.etasje.

Parkering Haugesund: Det er ikkje mogleg å parkere utanfor BUP Haugesund i Vinjesgate. Vi tilbyr parkering i parkeringshuset ved Haugesund sjukehus, men ver ute i god tid, da det kan vere vanskeleg å finne ledig parkering.

BUP Stord

Stord: 1. etasje i eit bygg som ligg like til høgre for Stord sjukehus. Meld deg i ekspedisjonen ved oppmøte.

Lokasjon Husnes:  Husnestunet, Stølshaugvegen 5 (underetasje)

Lokasjon Odda: Folgefonn DPS, Sjukehusvegen 8, 5750 Odda (1. etasje).

En bygning med plen og gangvei

BUP Haugesund

Vinjes gate 10

5532 Haugesund

BUP Stord

Tysevegen 64

5416 Stord

Praktisk informasjon

Apoteket ligg i første etasje, like bak resepsjonen.

Opningstider:

Måndag-fredag kl. 08.00-16.30.

Mange pasientar og pårørande ønskjer å ta bilete eller video som eit minne frå tida på sjukehuset. Dette er sjølvsagt heilt greit, så lenge det er pasienten eller pårørande og vener det blir teke bilete av.
 
Det er ikkje lov å ta bilete av medpasientar eller tilsett ved sjukehusa. Vi har hatt fleire saker der bilete av medpasientar og tilsette har blitt publiserte på sosiale medium utan at dei har gjeve løyve om det. 

Vi håpar at du syner respekt for personvernet til alle du møter under opphaldet ved sjukehuset, og at du bare tar bilete av eigen familie og vener.​

​​​​​​​​​Ta med den faste medisinen du brukar. Det kan ta tid å få same medisin frå apoteket.

Dessverre kan tjuveri finne stad på sjukehuset. La ​verdisaker vere igjen heime.

Ta med behagelege klede og gode innesko som er stødige og lette å ta på. Av hygieniske grunnar er det ikkje tillate å gå barbeint på sjukehuset.

Ta med toalettsaker som tannbørste, tannkrem, kam, deodorant og eventuelt barbermaskin. ​Hugs også hjelpemiddel du er avhengig av: til dømes stokk, ​krykker, rullator og rullestol.

God hygiene er ein viktig faktor for å kunne gi god behandling til pasientane.

​Vi oppfordrer besøkande på BUP Haugesund i Vinjesgate om å vere ute i god tid. Det kan vere utfordrande å finne ledig parkering. 

Det er dessverre ikkje mogleg å parkere utanfor BUP i Vinjesgate. Du kan bruke parkeringshuset utanfor Haugesund sjukehus. Du betaler på p-automatane, anten med kort eller kontanter. I tillegg kan du benytte EasyPark appen.

Parkeringshuset har 2 ladestasjonar. Det er reservert 1 plass til HC-parkering ved hovudinngangen som kan nyttas om du har gyldig bevis.

 

Sjukehusområdet er røykfritt.

Inneliggande pasientar kan ta kontakt med helsepersonell ved si avdeling ved behov for nikotinprodukt.

​Parkeringsplass for pasientar og besøkande ligg like utanfor sjukehuset, det er kort avstand for gåande. Parkering mot avgift, sjå oppslag ved parkeringsautomat.

Det er mogleg å køyre heilt fram til hovudinngangen for å sleppe av passasjerar ved behov.

Pris for å parkere på sjukehus i Helse Fonna er 25 kroner i timen. Makspris for eit døgn er 155 kroner.​