Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Planter engasjerer pasientene

- I en ellers ganske nøytral institusjon er det ekstra viktig å kunne tilby varme oaser med blomster og urter. Katrine Warvik leder psykoseposten på Haugaland DPS. Med planter i pallekarmer ville hun sammen med pasientene skape en lun og trivelig atmosfære.

Stina Steingildra
Publisert 27.09.2016
Sist oppdatert 01.03.2024

- Tanken om en hage kom av flere grunner. Atriet er et uterom de aller fleste pasientene oppholder seg relativt mye i til daglig. I flere år har det vært ukoselig, med harde materialer som stein og betong.

Katrine er selv interessert i hagestell, i likhet med flere av kollegene. Ideen om å forvandle atriet til en frodig hage har allerede båret frukter.

- Mange av våre pasienter har kroniske lidelser og er inne til behandling med jevne mellomrom. Flere er også inne til faste brukerstyrte opphold. For noen er det å «tutle med hage» noe de kanskje har drevet med når de var yngre eller noe de har lyst til å starte med. Her blir bakgården en mulighet til å få nye erfaringer eller vekke til livet gamle erfaringer igjen. Derfor var dette et prosjekt vi hadde lyst å teste ut.

Og prosjekt pallekarm har engasjert både ansatte og pasienter:

- Vi har flere engasjerte hageentusiaster som jobber i avdelingen, og det å finne en felles arena for personal og pasienter hvor de samarbeider om et prosjekt tror jeg gir god behandling. Samtidig som det er noe som gir gevinst i flere år fremover. For etterhvert som bærbuskene gir frukter, urtene brukes i mat og stauder trenger vedlikehold, er alt dette aktiviteter som pasientene kan bidra i.

Katrine forteller at de har delt bakhagen inn i forskjellige soner med pallekarmer. En med urter, en med fruktrær, og ellers kombinasjoner av sommerblomster, stauder og rosetrær. I sommer har pasienter og personal beiset pallekarmer - en fin fellesaktivitet.

- Etter dette har pasientene deltatt i å handle inn blomsterjord, planter, lecakuler, barkduk og det som må til for å få en komplett karm. Engasjementet har vært stort. Pasient og personal har kommet med egne erfaringer og tips, og det har blitt en fin kombinasjon av sosial ferdighetstrening og fysisk aktivitet. Praten rundt måltidene og ellers i stuen har vært preget av hage og planting og den slags.

Les meir under bilete

En collage av en mann og en kvinne
 

- For meg som leder for avdelingen, er det utrolig berikende å se det engasjementet som vokser fram hos pasientene, forteller Katrine. - Hvor de står klar for å ta i et tak, samtidig som de forteller at det er godt å være en del av et team. Dette er pasienter som ofte kan være tilbaketrukket på rom, ha vanskeligheter for å komme i gang med aktiviteter og slite med den sosiale praten. Et personal og pasient plukket kongler utenfor avdeling, som skulle brukes til drenering i en karm. Da fortalte pasienten mens de plukket, at det er så godt å ha noen å jobbe sammen med. Praten trengte ikkje være tilstede, men å vite at de var to stykker sammen om noe, opplevdes som fint for denne pasienten. Tilbakemeldingene frå pasientene har bare vært gode.

Prosjekt pallekarm er bare i startgropen. Planene framover er å kjøpe inn insektshus, fuglehus og sommerfuglbusk for å få enda mer yrende liv inn i bakhagen. Pasientene skal etterhvert få være med å høste frukter, lage syltetøy, saft og dressinger som kan brukes i måltider.

- Tidligere var det kakeoppskrifter som ble klippet ut fra Hjemmet, nå er det blomster, urter og sopper som klippes ut og blir hengt på veggene i avdelingen, sier Katrine.